Svijet
0

Solana primio Burnsa prije sastanka u Ženevi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Povjerenik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana primio je u četvrtak treću ličnost američkoga State Departementa Williamsa Burnsa kako bi pripremili razgovore koje će voditi u subotu u Ženevi s iranskim pregovaračem o nuklearnom programu Saidom Jalilijem.

Glasnogovornica Javiera Solane Christina Gallach kazala je da su dva dužnosnika razgovarala u četvrtak ujutro u Bruxellesu, prenio je AFP.

Sudjelovanje Burnsa na susretu s Jalilijem govori o spektakularnom zaokretu administracije Georgea W. Busha koja je dosad kao imperativan uvjet postavljala prekid obogaćivanja urana za američko prisustvo u multilateralnim pregovorima s Iranom.

"Solana je rekao Burnsu da njegovo sudjelovanje u razgovorima može samo pozitivno uticati na razgovore", rekla je Gallach. "Nadamo se da će Iranci shvatiti značaj ove odluke", dodala je.

Šest velikih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina - učestvuje od juna 2006. u razgovorima s Irancima ne bi li ih uvjerile da prekinu osjetljive nuklearne aktivnosti.

Osim Burnsa i Solane, pregovorima u Ženevi prisustvovat će po jedan visoki diplomat iz svake od pet ostalih zemalja.

Solana je telefonom razgovarao s njima kako bi pripremio sastanak, saopćila je glasnogovornica.