Svijet
0

Solana pozvao da se izvrši pritisak na Mugabea

FENA
Šef diplomatije Evropske unije Javier Solana ocijenio je u ponedjeljak da je došao "trenutak" da se izvrši "maksimalan pritisak" na predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea kako bi podnio ostavku jer je nesposoban da se suoči s velikom zdravstvenom krizom u Zimbabveu.

"Došao je trenutak da se izvrši maksimalan pritisak na Mugabea da podnese ostavku i da mogućnost narodu Zimbabvea da dovede stvari u red kako bi zemlja počela da napreduje", izjavio je Solana za štampu, po dolasku na skup ministara vanjskih poslova Evropske unije.

Članice EU treba da razmotre da li će odrediti nove sankcije protiv Mugabeovog režima nesposobnog da zauzda epidemiju kolere, pošto su propali pregovori o formiranju vlade s opozicijom.

Kofi Annan, Jimmy Carter i druge ličnosti iz grupe "Stari" optužile su u nedjelju Roberta Mugabea za nesposobnost rješavanja humanitarne krize u Zimbabweu, u kojoj je od kolere umrlo 600 ljudi.

Ova grupa u kojoj se nalazi 12 bivših šefova država i velikih figura u aktivnostima za mir i ljudska prava, koju je pkrenuo Nelson Mandela 2007. godine, objavila je u nedjelju u Johannesburgu izvještaj u kojem se osuđuje Mugabeov režim.

Iako se u izvještaju UN-a navodi da je 575 osoba umrlo od kolere i da je 12.700 zaraženo ovom bolešću, Fondacija Ujedinjenih nacija za djecu UNICEF je ocijenila u nedjelju da je broj zaraženih možda i pet puta veći.