Svijet
0

Solana ostaje na funkciji duže nego što je bilo predviđeno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni diplomat Evropske unije Javier Solana, koji je trebao napustiti svoju dužnost polovinom oktobra, ostat će na funkciji malo duže nego je bilo predviđeno, zbog neizvjesnosti vezane za Lisabonski ugovor, objavila u srijedu Švedska, predsjedavajuća EU-a.
  • Razgovarao sam sa Solanom i zatražio da ostane barem do kraja oktobra, jer je trebao otići 17. oktobra, kazao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt na konferenciji za štampu, javio je AFP.

  • Može se desiti da ponovo razgovaramo o dužem produženju Solane na funkciju visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije, do kraja mjeseca, s obzirom da situacija vezana za provedbu Lisabonskog ugovora još nije jasna, dodao je on.

Da bi se mogao provoditi, Lisabonski ugovor, koji treba da promijeni funkcioniranje evropskih institucija, posebno da ojača ovlasti visokog predstavnika, mora biti ratificiran od svih 27 zemalja EU-a.

Međutim, češki predsjednik uvjetuje svoje potpisivanje odlukom Ustavnog suda zemlje, kome su protivnici ugovora uložili prigovor. Do sada, niko ne zna kada će se ovaj problem riještiti.

Neizvjesnost će imati i posljedice i po datum za imenovanje buduće Evropske komisije. Mandat aktuelne komisije ističe 31. okrobra. Moguće je da ona također produži svoj mandat kako bi mogla obavljati tekuće poslove.

  • U aktuelnoj situaciji, neće biti vjerojatno moguće da ugovor stupi na snagu 1. novembra. To znači da Solana i aktuelna Komisija treba da ostanu na dužnosti još izvjesno vrijeme, kazao je prošle subote Reinfeldt.