Svijet
0

Solana očekuje rješenje za Kosovo do 10. decembra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni šef diplomatije Evropske unije Javier Solana rekao je u petak u Parizu da očekuje kompromis o statusu srbijanske pokrajine Kosovo prije predviđenog završetka pregovora izmeđz Srba i Albanaca s Kosova 10. decembra.

"Bit će još jedan pregovarački sastanak 'trojke' - SAD-a, Rusije i EU-a, te dvije strane sljedeće sedmicee u Beču. Nadajmo se da će tada stvari krenuti naprijed", rekao Solana nakon razgovora u Parizu s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

"Slažem se s predsjednikom Sarkozyjem da treba učiniti sve da ujedinimo naše napore i damo svima priliku na pregovorima", rekao je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije.

"Ako ne dođe do rješenje 10. decembra, generalni sekretar Ujedinjenih naroda zaprimit će prijedlog "trojke". Tada ćemo vidjeti. Generalni sekretar UN-a treba da donese odluku i kaže kako će se proces nastaviti", nastavio je Solana.

Kosovski lideri su zaprijetili da će jednostrano proglasiti nezavisnost ako se do tog datuma ne postigne nikakav dogovor.

Srbija, koju podržava Rusija, koja prijeti da će upotrijebiti pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a u slučaju proglašenja nezavisnosti, prihvata da da samo širu autonomiju ovoj pokrajini s većinskim albanskim življem.