Svijet
0

Solana o pregovorima s Rusijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef diplomatije Evropske unije Javier Solana izrazio je u ponedjeljak nadu da bi Evropska unija mogla nastaviti pregovore s Rusijom o pojačanom partnerskom sporazumu, naglasivši da to ne znači da će se ona odnositi prema Moskvi "kao da se ništa nije desilo".

"Za Evropsku uniju je bolje imati odnose s Rusijom koji imaju neki okvir nego imati odnose bez ikakvoga okvira", rekao je Solana po dolasku na sastanak evropskih ministara vanjskih poslova.

"Ali, to ne znači da mi radimo kao da se ništa nije desilo, i to neće biti kao da se ništa nije desilo", dodao je Solana.

On je priznao da Rusi imaju u secesionističkim regijama Abhazije i Južne Osetije "više vojnika" sada nego na početku gruzijskoga sukoba 8. augusta.

Međutim, nije precizirao da li za njega to znači kršenje sporazuma o prekidu vatre potpisanog između ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i francuskoga kolege Nicolasa Sarkozyja, kako to tvrde Poljska i Litvanija, koje se iz toga razloga protive nastavku pregovora s Moskvom.

Ministri vanjskih poslova se nadaju da će u ponedjeljak ubijediti svoje poljske i litvanske kolege da se o nastavku pregovora može odlučiti a da se ne prizna pokroviteljstvo Moskve nad secesionističkim regijama, predočavajući jedinstven evropski stav na samitu EU-Rusija, koji se održava u petak u Nici.

Jednoglasna odluka nije neophodna da se nastave pregovori, a Evropska komisija kao predsjedavajuća EU-a može objaviti nastavak pregovora čak i ako se Varšava i Vilnius protive. Međutim, EU, koja je često oslabljena svojim unutarnjim podjelama zbog različitih stavova prema Moskvi, više bi voljela ostati jedinstvena o tom pitanju.

"Iako su odnosi EU-Rusija često praćeni poteškoćama, jedini način da se konkretno govori o tim problemima su pregovori", ocijenio je zamjenik njemačkoga ministra vanjskih poslova Gunter Gloser.