Status Kosova
0

Solana: Nije sve izgubljeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dan poslije još jedne neuspješne runde pregovora o statusu Kosova, visoki predstavnik EU-a Javier Solana trudio se da ostavi utisak da sve još nije izgubljeno i da se do 10. decembra možda ipak može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje.

Solana je, poslije razgovora s predsjednikom Albanije u Bruxelles, novinarima rekao: "Veoma je značajno da svi ulože napore u vremenu koje je preostalo da postignu rješenje koji bi bilo prihvatljivo za obje strane. Trojka neće štedjeti ni energije ni odlučnosti da pokrene proces u tom pravcu. Siguran sam da će u tome imati podršku Albanije i ostalih zemalja regiona radi postizanja glavnog cilja - očuvanja stabilnosti Balkana.“

Predstavnik EU u Trojci Wolgfang Ischinger nije, međutim, bio optimist. On je novinarima u Berlinu rekao da bi sporazum o statusu bio "idealan ishod".

"Nažalost", dodao je, "malo je vjerovatno da ćemo to postići do 10. decembra."

Stoga bi, po mišljenju njemačkog diplomate, napore trebalo usredsrijediti na postizanje sporazuma o saradnji Kosova i Srbije, bez spominjanja statusa.

Članovi Trojke za Kosovo s druge strane, ruski član trojke Aleksandar Bocan Harčenko je moskovskoj Izvestiji rekao da SAD, insistiranjem na tome da je nezavisnost Kosova svršena stvar, "žive u paralelnoj stvarnosti", javio je BBC.

"Amerikanci smatraju da se Kosovo već de fakto odvojilo od Srbije - mi na situaciju gledamo sa stanovišta međunarodnog prava, a ne pseudorealnosti", naglasio je Bocan Harčenko, izražavajući žaljenje što i neke evropske zemlje govore da će Kosovo ubrzo dobiti nezavisnost.

"To, u najmanju ruku, ne podstiče srpsko-albanski dijalog", ocijenio je ruski predstavnik u međunarodnoj Trojci.