Svijet
0

Solana: Nema dijaloga s Hamasom, izraelska naselja nelegalna

FENA
Evropska unija je "čvrsto opredijeljena" da doprinese uspostavi mira na Bliskom istoku i sigurnosti za Izrael, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

U intervjuu njemačkoj agenciji DPA u povodu 60 godina od formiranja države Izrael Solana je naglasio da EU neće pregovarati s Hamasom sve dok ta palestinska grupa, koju u Bruxellesu smatraju terorističkom, ne podrži navedene ciljeve Unije.

"Sve dok se Hamas ne odrekne nasilja, dok Izraelu ne prizna pravo na postojanja i dok ne prihvati postojeće sporazume, neće biti direktnih razgovora", rekao je on.

Solana je istovremeno kritizirao i Izrael navodeći da su izraelska naselja u istočnom dijelu Jerusalema i na Zapadnoj obali "sa stanovišta međunarodnog prava protuzakonita".

"Ta naselja su prepreka miru", precizirao je on, dodajući da Izrael treba prekinuti takve aktivnosti i ukloniti nadzorne tačke podignute od marta 2001. godine.

Govoreći o angažiranju "bliskoistočnog kvarteta" (UN, EU, SAD i Rusija) u borbi za uspostavu mira na Bliskom istoku, Solana je ocijenio da je uloga Washingtona "ključna", ali je naglasio važnost djelovanja i ostalih, uključujući Njemačku i Egipat.

"Međunarodna zajednica je duboko uključena u traganje za mirom na Bliskom istoku", zaključio je on.