Svijet
0

Solana: Na Ahtisaariju je odluka o mogućoj odgodi pregovora

FENA
Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javijer Solana izjavio je u srijedu u Prištini da EU podržava Ahtisaarijev prijedlog statusa Kosova i dodao da je na glavnom izaslaniku UN-a Marttiju Ahtisaariju odluka o mogućoj odgodi završnih pregovora o statusu.

Novinarima, koji ga prate na putu u Prištinu i Beograd, Solana je u zrakoplovu izjavio da bi za EU bila prihvatljiva kraća odgoda početka konačnog kruga pregovora o statusu Kosova, prenose agencije.

Solana je govorio o odgodi od oko tjedan dana i naglasio da Srbija treba za to vrijeme konstituirati parlament i obnoviti mandat pregovaračkom timu za Kosovo.

U Prištini je Solana novinarima izjavio da Europska unija i dalje podržava procese na Kosovu i kosovske čelnike, ali da od njih istodobno zahtijeva više odgovornosti i predanosti u ispunjavanju međunarodnih standarda.

Javier Solana je, nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Fatmirom Seidiuom i sa članovima pregovaračkog tima, na konferenciji za novinstvo izjavio da će EU biti aktivno uključena u proces utvrđivanja statusa Kosova.

"Moja zadaća nije da odlučujem kako će se nastaviti konzultacije i koliko će trajati. Ono što ja želim jest da u konzultacije budu uključeni i Priština i Beograd", rekao je Solana.

Solana je razgovarao i s političkim predstavnicima kosovskih Srba i poslije podne nastavlja u Beogradu razgovore sa srbijanskim dužnosnicima.