Svijet
0

Solana ljut zbog pisma deset evropskih zemalja Blairu

FENA
Predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je svoje nezadovoljstvo zbog pisma deset evropskih ministara vanjskih poslova upućenog izaslaniku "kvarteta" za Bliski istok, bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu.

"Ako želimo biti korisni, postoje efikasniji mehanizmi nego otvorena pisma da se pokrene naprijed vanjska politika Evropske unije", rekao je Solana u razgovoru za francuski dnevni list La Croix (La Krua) od petka.

Šefovi diplomatija deset sredozemnih zemalja Evropske unije predložili su da se formiraju "snažne međunarodne snage" na palestinskim teritorijama, kako bi se postigao mirovni sporazum, u otvorenom pismu Blairu koje je javno objavljeno u ponedjeljak.

Ovo pismo je napisano na inicijativu francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera.

Solana, koji učestvuje u "kvartetu", SAD, UN, EU i Rusija, u ime 27 zemalja članica EU-a, podsjetio je da je on lično rekao "prije nekoliko mjeseci da je EU spremna da razmotri stvaranje takvih međunarodnih snaga kada UN to od njega bude zatražio".

"Dosad, nema nikakavog znaka u New Yorku", u sjedištu UN-a, konstatira on, naglasivši da Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, neprijateljski gleda na to, da ih Egipat također ne želi na jugu Gaze, na granici s Egiptom, te da su Izraelci protiv takvog međunarodnog prisustva na njihovom tlu.

Solana je ocijenio da "ideju treba zadržati nakon mirovnog sporazuma" jer najprije treba "raditi na mirovnom sporazumu".

Predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost sastao se u četvrtak u Parizu s francuskim predsjednikom Sarkozyjem, radi razgovora o iranskom nuklearnom dosjeu i Kosovu.