Svijet
0

Solana: KFOR ostaje na Kosovu u skladu sa rezolucijom 1244

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
KFOR će ostati na Kosovu u skladu s mandatom po Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, rekao je u petak navečer u Sofiji generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

"Mi se ne bavimo priznavanjem ili nepriznavanjem država, niti priznavanje ili nepriznavanje država zavisi od nas", pojasnio je generalni sekretar Shefer, javila je bugarska novinska agencija BTA.

Shefer je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim ministrom vanjskih poslova Ivailo Kalfinom ocijenio kako je "važno da UN i Evropska unija, poslije 15. juna procijene situaciju, u svijetlu preraspodjele svojih nadležnosti na Kosovu".

Shefer smatra da će se promjena osjetiti pošto kosovski ustav 15. juna stupi na snagu.

Ministar Kalfin se također snažno založio da KFOR ostane na Kosovu, kao garant stabilnosti i sprječavanja nasilja.

"Istovremeno, važno je da kosovske institucije, misija EULEX i UNMIK, obavljaju svoje funkcije zajednički, na maksimalno usklađen način kako bi garantovali stabilnost na Kosovu," rekao je Kalfin.

Bugarska, članica NATO-a i EU-a priznala je 20. marta nezavisnost Kosova.

Kalfin je naglasio kako misija EU-a počinje i njeno osoblje uskoro će biti razmješteno na Kosovu.

"Budućnost misije UN-a zavisit će od misije EU-a, ali UNMIK mora da ostane, kao jedan od važnih elemenata Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija", istaknuo je Kalfin i dodao da prisustvo NATO-a na Kosovu treba da garantuje stabilnost i pomogne kosovskim institucijama.

U međuvremenu je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopćilo da je njegova delegacija učestvovala u petak u Prištini na trećem redovnom sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo.

U saopćenju se dodaje i da su poslije sastanka, na kratkoj ceremoniji Bugarska, Estonija, Irska, Letonija, Luksemburg i Poljska, postale punopravne članice Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo.