Svijet
0

Solana Iranu nudi paket mjera Zapada

FENA
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u utorak bi trebao predstaviti iranskim vlastima paket mjera za rješenje spora oko nuklearnog programa Teherana, javio je BBC.

Paket mjera usvojile su pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka prošle sedmice.

Pretpostavlja se da sadrži odobravanje iranskog civilnog nuklearnog programa, ali i da naglašava kako je međunarodna zajednica zabrinuta oko njegovog eventualnog korištenja u vojne svrhe.

Iako planovi šest zemalja nisu javno objavljeni, izvori tvrde da bi mogli da sadrže prijedlog da se Iranu da nuklearni reaktor i da se osiguraju zalihe obogaćenog uranijuma.

Iran je saopćio da će razmotriti prijedloge, ali odbija da obustavi program obogaćivanja uranijuma.

Po dolasku u Teheran, Solana je izjavio kako Zapad želi da uspostavi s Iranom "nove odnose zasnovane na međusobnom povjerenju i poštovanju".

Iranski šef diplomatije Manuocher Mottaki izjavio je uoči Solaninog dolaska u Teheran da "ukoliko cilj Zapada nije da politizira ovo pitanje i ukoliko je spreman da razmotri iranske zahtjeve, onda može da bude postignut logičan sporazum".

Ranije je vrhovni iranski vjerski lider, ajatolah Ali Hamnei, upozorio Sjedinjene Države da bi bilo kakav "pogrešan politički korak" prema Teheranu mogao da ugrozi snabdijevanje energetima iz tog regiona.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države nikada ne bi mogle da osiguraju sigurnost svih isporuka nafte koje prolaze kroz Perzijski zaliv, u blizini Irana.

Hamnei je još jednom odbacio sve tvrdnje kako je krajnji cilj iranskog nukleranog programa proizvodnja atomske bombe.

Povodom ovih izjava, u intervjuu američkoj televiziji državni sekretar Condoleezza Rice istakla je da su Iranu potrebni prihodi od izvoza nafte.

"Mislim da ne bi trebalo poklanjati isuviše pažnje prijetnjama ove vrste. Na kraju krajeva, Iran je takođe zavisan od prihoda koje ostvaruje prodajom nafte. Čini mi se da je oko 80 posto iranskog budžeta zarada od nafte, dakle, Iran bi se našao u velikom problemu ako bi na svjetskom naftnom tržištu došlo do poremećaja. Mislim da je u ovom trenutku važnije razmišljati o tome kako da se Iran izvuče iz trenutnog ćorsokaka", izjavila je Rice.

Iran raspolaže drugim po veličini rezervama sirove nafte na svijetu, poslije Saudijske Arabije, a većim rezervama zemnog gasa od Irana raspolaže samo još Rusija.