Svijet
0

Solana: Francuska Bijela knjiga o odbrani "vrlo evropska"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni diplomat Evropske unije Javier Solana pozdravio je u utorak francusku Bijelu knjigu o odbrani i nacionalnoj sigurnosti, ocijenivši je "vrlo modernom i evropskom".

"Bijela knjiga je jako kompletna, moderna, okrenuta ka budućnosti i obuhvata pitanja novije prirode", rekao je Solana u salonu odbrane Eurosatory u Villepinteu, blizu Pariza.

"To je evropska knjiga. Obuhvata mnoge sugestije, mnoge inicijative koje mi moženo provesti na evropskom nivou", dodao je on.

Na pitanje o značajnom smanjenju osoblja francuskih oružanih snaga, koje je u utorak najavio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, Solana je odgovorio da se radi o "stvarnoj raspoloživosti".

"Oružane snage nekoliko zemalja su na papiru vrlo velike, ali treba da imaju raspoložive snage", rekao je on. "Nije potrebno imati milione vojnika", naglasio je šef diplomatije EU-a.

Predsjednik Sarkozy je predočio u utorak novu doktrinu odbrane Francuske, koja jača obavještajni aparat u odnosu na terorističke rizike, opisane kao glavna prijetnja, i najavljuje svoj povratak u integriranu komandu NATO-a.

Paralelno, znatno će se smanjiti efektivno osoblje oružanih snaga, i to za 54.000 ljudi od ukupno 320.000, iz ekonomičnosti, a sve je to upisano u Bijelu knjigu, koju je Sarkozy predstavio prije Zakona o vojnom programiranju za period 2009-2014.