Svijet
0

Solana: EU će nastaviti s direktnom pomoći Palestincima

FENA
AP
AP
Evropska unija će nastaviti dostavljati direktnu ekonomsku pomoć Palestinskim vlastima kako bi podržala novu vladu predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je vanjskopolitički šef EU Javier Solana.

Abbas je imenovao vanrednu vladu iz koje je isključena islamistička stranka Hamas nakon što je preuzela pojas Gaze, javio je BBC.

Solana nije kazao kada će finansiranje početi, ali je izjavio da će dio novca otići u Gazu.

EU i SAD nametnuli su embargo ranijoj Hamasovoj vladi nakon Hamasove izborne pobjede prije 18 mjeseci.

Solanini komentari uslijedili su nakon što je Izrael saopćio kako će biti spreman da olakša ekonomske sankcije sada kada Hamas ne igra nikakvu zvaničnu ulogu u palestinskoj vladi.

Kasnije je izraelska naftna kompanija Dor Alon saopćila kako je obnovila normalno snabdijevanje gorivom pojasa Gaze nakon što su Palestinci protestovali protiv poteza kompanije za koju tvrde da je sarađivala s izraelskom vojskom.

Oko 1,3 miliona stanovnika Gaze suočeno je s nestašicama hrane i ostalih suštinskih potrepština.

Govoreći uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luxembourgu, Solana je izjavio da će EU biti spremna da učini direktne isplate vladi novog palestinskog premijera, Salama Fayyada.

Fayyad, izuzetno cijenjen među međunarodnim organizacijama i donatorima, služio je kao ministar finansija u ranijoj vladi.

"Nema nikakve sumnje da će to ići preko računa koji je on uspostavio dok je bio ministar finansija, a sada je premijer, tako da će to biti direktna veza s vladom", izjavio je Solana.

"Veoma je bitno da on bude u stanju da izgradi budžet, a kroz taj budžet on će biti u stanju da pomogne narodu i u Gazi i na Zapadnoj obali", kazao je.

Solana je dodao kako EU također planira uručiti ekonomsku pomoć Palestincima u Gazi, ali ona će biti usmjerena kroz UN ili postojeći privremeni program koji zaobilazi Hamas.

"U cilju pomaganja palestinskom narodu u Gazi, trebat će nam neki mehanizmi koji ne mogu biti ditrektna podrška", kazao je.

EU, najveći donator Palestincima, nastavila je s humanitarnom pomoći tokom zabrane kontakata s bivšom vladom pod vodstvom Hamasa.