Svijet
0

Solana: Ahtisaari u Vijeću sigurnosti ''kad dođe vrijeme''

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u četvrtak u Visbadenu da će, "kada za to dođe vrijeme", Unija podržati Marttija Ahtisaarija da predstavi svoj prijedlog o budućem statusu Kosova i Metohije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Održivo rješenje zahtjeva rezoluciju Vijeće sigurnosti UN (...) ona mora biti zasnovana na funkcionalnim i održivim rješenjima", istakao je visoki predstavnik Solana u govoru na neformalnom sastanku ministara odbrane EU, a prenio je njegov kabinet u Bruxellesu.

Prema Solani, "rješavanje statusa Kosova će značiti stabilizaciju regiona jer ga neizvjesnost destabilizira", kao i da je "stabilno Kosovo ključno za stabilnost Srbije".

Visoki predstavnik je istakao da će Misija UN na Kosovu (Unmik) ostati u pokrajini sve dok rezolucija Vijeća sigurnosti 1.244 ne bude zamijenjena novom koja bi trebalo da pruži jasan mandat budućem međunarodnom prisustvu.

Solana je podvukao da su pripreme za misiju EU iz oblasti policije i pravosuđa "poodmakle".

Visoki predstavnik je naglasio i da će misija EU raditi sa međunarodnim Kosovskim snagama (KFOR) na zaštiti granica, vojnoj podršci policijskim operacijama, suzbijanju pobuna, te prikupljanju i razmjeni sigurnosnih informacija.

''Radimo blisko sa UN da bi pripremili nesmetanu tranziciju i osiguramo da neće doći do sigurnosnih propusta'', dodao je on.

Raspoređivanje članova buduće misije će, prema Solani, početi tokom tranzicione faze i pružiti mogućnost da se pomogne UN u slučaju potrebe, prenosi Tanjug.

Veći broj pripadnika Unmik iz država članica EU će preći u novu misiju na dan prijenosa nadležnosti, dodao je Solana.

EU planira slanje misije od 1.300 do 1.500 policajaca, sudija, tužioca i carinika po postizanju rješenja za status Kosova.