Svijet
0

Šokantni snimak policijskog mučenja zatvorenika na Filipinima

Sarajevo-x.com
Filipinska policija je razriješila dužnosti nekoliko svojih službenika nakon što je lokalna televizijska stanica objavila snimak mučenja zatvorenika.

Vjeruje se da je zatvorenik osumnjičen za krađu automobila u distriktu Tondo u Manili na Filipinima, prenosi televizija ABS-CBN, koja je došla u posjed snimka mučenja načinjenog mobitelom.

Sudbina ovog nesretnog čovjeka je još uvijek nepoznata.

Snimak pokazuje golog čovjeka koji vrišti ležeći na podu u položaju fetusa, užetom vezanih genitalija, kojeg policajac vuče i istovremeno šiba zatvorenika.

"Krađa ovdje nije dozvoljena", riječi su čovjeka koji tuče zarobljenika dok uniformisani policajac mirno stoji i posmatra šta se događa.

Šef policije u Manili, Leocadio Santiago, je jučer razriješio dužnosti jedanaest članova policijske stanice i naredio istragu protiv komandira i višeg inspektora Joselita Binayuga.

Maksimalna kazna za kršenje zakona o zabrani mučenja je četrdeset godina ukoliko žrtva mučenja umre.

"Smatramo da je Binayug odgovoran za ovo djelo. Podnijeli smo prijavu za zanemarivanje dužnosti, ali ćemo uložiti i teže optužbe. Još uvijek ne znamo da li će se tužba odnositi i na ostalu desetericu policajaca, ali će oni definitivno biti predmet istrage", izjavio je novinarima šef policije Leocadio Santiago.

Filipinski predsjednik Venigno Aquino III je rekao da mučenje nije metoda koju vlada odobrava. Dodao je da i policija treba da odgovara za svoje postupke.

Zvaničnica Komisije za ljudska prava Coco Quisumbing kaže da će posebno istraživati optužbe o mučenju i da je potpuno užasnuta ponašanjem policajaca.

Istraživač Amnesty Internationala Hazel Galang je rekao da ovaj incident treba da potakne implementaciju zakona o zabrani mučenja.

Ovo nije prvi videosnimak koji prikazuje policajce koji muče zatvorenike. Početkom ove godine policijski pukovnik je udarao pesnicama u lice zatvorenika na čijoj je glavi bila plastična kesa. Drugi snimak prikazuje trojicu tinejdžera sa lisicama na rukama od kojih su dvojica prisiljena da se ljube.

Protiv pukovnika je pokrenuta istraga, dok je drugi slučaj okončan zbog nedostatka dokaza, a tinejdžeri nisu željeli uložiti tužbu, objavio je "Daily Mail".