Svijet
0

Šokantni prizori iz zraka: Pustoš, ruševine i tijela na Filipinima

Klix.ba
Tajfun Haiyan ostavio je za sobom opustošene Filipine. Fotografije napravljene iz zraka prikazuju kuće i objekte sravnjenje sa zemljom, mrtva tijela i ljude koji u poderanoj odjeći tragaju za skloništem i toplim obrokom.
Filipini (Foto: AFP)
Filipini (Foto: AFP)

Nema struje, nema hrane, nema vode. Sve je poplavljeno. Tijela i dalje leže na ulicama, a bolnice su prepune pacijenata. Sanitetski materijal nestaje brzinom svjetlosti, a broj mrtvih raste.

Foto: AFP
Foto: AFP

Crveni krst Filipina objavio je da je poginulo najmanje 1.200 Filipinaca, no zvaničnici kažu da je broj mnogo veći i da će rasti jer su mnoga područja odsječena od ostatka zemlje. Međunarodni komitet Crvenog krsta objavio je kako je riječ o 10.000 poginulih.

Foto: AFP
Foto: AFP

Grad Tacloban je potpuno uništen. Preživjeli idu ka aerodromu u potrazi za hranom i vodom. Mnogi nose i tijela svojih najmilijih, jer se hrana i voda dostavljaju avionima koji po odlasku odvoze tijela. Jedina bolnica u ovom gradu koja je u funkciji ne može više primati pacijente jer nema mjesta.

Ujedinjeni narodi pokušavaju doći do dijelova koji su odsječeni kako bi ljudima dostavili hranu i vodu, što je gotovo nemoguća misija. Pozvali su sve međunarodne organizacije da im pomognu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Građani su ljuti na vlasti jer smatraju da su sporo reagovali na upozorenja o tajfunu. Ljudi u očaju obijaju radnje iz kojih kradu ono što je preostalo. Vlasti su poslale dodatno osiguravajuće osoblje u Tacloban kako bi uspostavili red.

Foto: AFP
Foto: AFP

Grad Bogo je pretrpio veliku štetu kada je nestalo električne energije. Stanovnici ovog dijela Filipina ostat će u mraku mjesecima, jer će toliko trebati da se mreža sanira.

Foto: AFP
Foto: AFP

Pretpostavlja se da je Haiyan jedan od najsnažnijih tropskih ciklona registrovanih do sada. Tajfun je bio 3,5 puta jači od uragana Katrina, koji je opustošio SAD 2005. godine.