Svijet
0

"Šokantan" i "senzacionalan" povratak "novog laburista"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Šokantan" i "senzacionalan" povratak jedne od najistaknutijih ličnosti "novih laburista" u vladu Gordona Browna, nakon sedam godina od iznuđene ostavke na položaju ministra za industriju i trgovinu, glavna je vikend tema britanskih listova.

Daily Telegraph u subotu ocjenjuje Brownov neočekivani potez kao ogroman rizik kojim je sve stavio na kocku, a The Times njegove promjene u vladi opisuje kao najsmjelije u modernoj historiji.

Kontroverzni Peter Mandelson, koji je bio prinuđen dva puta podnijeti ostavku na položaje u vladi, s Tonyjem Blairom i Gordonom Brownom, osnivač je "novih laburista", ali je godinama u velikom neprijateljstvu sa sadašnjim premijerom nakon što je podržao Blairovu kandidaturu na mjesto čelnika stranke.

Brown tvrdi da je odluku o ponovnom postavljanju Mandelsona na mjesto ministra za biznis donio u interesu Britanije, u trenutku kad zemlju treba zaštiti od opasnih posljedica globalne finansijske krize; listovi međutim primjećuju i da je riječ o pokušaju da se zatvore usta Blairovim pristalicama - The Guardian ocjenjuje da se radi o jednom od "najbriljantnijih pučeva" Brownove karijere.

Ima međutim i onih koji dovode u sumnju mudrost ovog Brownovog poteza - Mandelson, poznat i kao "Princ tame" nije popularan među mnogim laburističkim poslanicima i biračima i predstavlja "otjelotvorenje svega što je loše i nepošteno u 'novim laburistima'", primjećuje komentator Daily Maila.

Jedan od komenatora Timesa piše da se Brownove promjene u vladi mogu istovremeno vidjeti i kao kalkulacija i kao panika; u svome uredničkom komentaru ovaj list piše kako nije jasno da li Mandelsonov povratak označava zaokret ka reformizmu ili je riječ samo o "stranačkome i medijskom mendžmentu". Ako se ispostavi ovo drugo, šanse za uspjeh se značajno smanjuju.

Financial Times piše da su Brownove promjene u kabinetu jasan znak njegove odlučnosti da okonča višemjesečne interne borbe i učini vladu efikasnijom u sadašnjoj ekonomskoj klimi.