Svijet
0

Socijalisti pobijedili na lokalnim izborima u Albaniji

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kandidati ljevičarske koalicije "Alijansa za evropsku Albaniju", koju predvode vladajući socijalisti premijera Edija Rame, pobijedili su na lokalnim izborima u Albaniji.

Ova vladajuća koalicija, na osnovu 98 posto prebrojanih glasova, pobijedila je u 46 od ukupno 61 opštine u Albaniji, saopštila je Centralna izborna komisija.

U ostalim opštinama pobijedila je izborna koalicija desnice "Narodna alijansa za rad i dostojanstvo", predvođena demokratom i aktuelnim gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom, izuzev u opštini Finić gdje su vlast osvojili predstavnici partije grčke manjine u Albaniji "Mega" koji su samostalno izašli na izbore.

Premijer Albanije Edi Rama ocijenio je da su lokalni izbori, koji su održani u nedjelju 21. juna, bili najslobodniji i najpošteniji koje je Albanija imala u svojoj historiji.

Opozicija je, međutim, izrazila protest zbog niza neregularnosti, navodeći da su birači bili izloženi pritiscima i prijetnjama.

Međunarodni, kao i veliki broj domaćih posmatrača, pozitivno su ocijenili tok izbora.

U biračke spiskove bilo je upisano 3,3 miliona građana koji su birali 61 gradonačelnika/načelnika i 1.595 članova opštinskih parlamenata.

Građani su mogli da glasaju na 5.299 biračkih mjesta.