Berlin
0

Socijaldemokrati isključili uglednog člana iz stranke

FENA
Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) izbacila je iz stranke dugogodišnjeg ministra gospodarstva i premijera savezne pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije Wolfganga Clementa zbog toga što je u javnosti izravno kritizirao stranačke kolege i stranački program te tako, po mišljenju stranačkog vodstva, naštetio SPD-u.

"Pokrajinski odbor SPD-a za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju je Clemeta udaljio iz stranke", priopćio je jedan glasnogovornik SPD-a. Odluka o isključenju iz stranke još nije pravomoćna s obzirom da Clement, koji se trenutačno nalazi na odmoru, može u roku dvije sedmice uložiti žalbu, prenijela je Hina.

Clementu, kojeg se unutar stranke drži predstavnikom desnog i "gospodarskog" krila, početkom godine žestoko je kritizirao politiku socijaldemokratske kandidatkinje za premijerski položaj, na izborima u saveznoj pokrajini Hessen, Andree Ypsilanti, te je izjavio da "on ne bi birao Ypsilanti", uz ostalo i zbog toga što je ona protivnik nuklearnih centrala za razliku od njega. Nakon toga je SPD tijesno izgubio izbore od Kršćansko demokratske unije (CDU).

Gradski odbor SPD-a u Bochumu, gdje Clement živi, odmah nakon toga je pokrenuo postupak za isključenje Clementa iz stranke koji je završio neuspješno.

Promatrači procjenjuju da je izbacivanje Clementa, koji je jedan od rijetkih preostalih predstavnika reformatora iz Vlade socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera, rezultat unutarstranačkih previranja između desnog i lijevog krila koje je stranku dovelo na najniži stupanj popularnosti u posljednjih pedesetak godina. Clement je jedan od najžešćih protivnika približavanja SPD-a novoosnovanoj stranci udružene Ljevice.