Njemačka
0

Socijaldemokrati i dalje gube potporu birača

FENA
Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je nakon neuspjela pokušaja preuzimanja vlasti u saveznoj pokrajini Hessen dodatno izgubila na potpori birača, tako da bi trenutno ovu stranku biralo samo 23 posto ispitanih, proizlazi iz rezultata ispitivanja javnog mnijenja instituta Forsa, provedenog za sedmičnik "Stern" i objavljenog u srijedu.

"SPD je u usporedbi s prošlom sedmicom izgubio tri posto glasova birača te se sada nalazi na 23 posto", saopćio je sedmičnik "Stern" pozivajući se na rezultate ispitivanja.

Prema istim rezultatima trenutni socijaldemokratski koalicijski partner na saveznoj razini demokršćanska Unija CDU/CSU bi da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, osvojila 37 posto glasova, što je jedan posto više nego pri posljednjem ispitivanju prije sedmicu dana.

Liberalno-demokratska stranka (FDP), koju je demokratska Unija već odabrala kao poželjnog koalicijskog partnera nakon sljedećih parlamentarnih izbora najesen sljedeće godine, osvojila bi 12 posto glasova. Novoosnovana stranka udružene Ljevice se, s 13 posto glasova, etablirala kao treća najjača politička sila u zemlji, dok bi stranka Zelenih osvojila devet posto glasova.

SPD je, nakon što je profitirao od drastičnih promjena na vrhu stranke početkom septembra, kada je za predsjednika ponovno izabran Franz Muentefering, a za kancelarskog kandidata sadašnji ministar unutrarnjih poslova Frank-Walter Steinmeier, izgubio potporu birača, što je posljedica prošlosedmičnog propalog pokušaja SPD-a u saveznoj pokrajini Hessen da sa Zelenima te uz potporu stranke Ljevice preuzme vlast u toj pokrajini.

Preuzimanje vlasti je propalo nakon što je pri izboru premijera Hessena nekoliko socijaldemokratskih zastupnika, zbog protivljenja bilo kakvom obliku suradnje sa strankom Ljevice, odbilo glasati za šeficu SPD-a u ovoj pokrajini Andreu Ypsilanti.

To je dodatno produbilo sukobe unutar SPD-a koji, kako procjenjuju analitičari, još nije pronašao načina kako da reagira na sve veću popularnost stranke Ljevice.

Na čelu te stranke, prenosi Hina, stoji upravo bivši šef SPD-a Oskar Lafontaine koji se, nezadovoljan navodno neoliberalnom politikom Gerharda Schroedera, 1999. otcijepio od SPD-a i potom osnovao stranku WASG, koja se kasnije s reformiranim komunistima bivšeg DDR-a udružila u stranku Ljevice.