Svijet
0

Snowdenu otac savjetovao da ostane u Rusiji

SRNA
Edward Snowden
Edward Snowden
Lon Snowden, otac bivšeg saradnika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena, savjetovao je sinu da ostane u Rusiji, objavila je danas televizija CNN.

Prema riječima Lona Snowdena, njegov sin bi trebalo da ostane u Rusiji sve dok američke vlasti ne ponude garancije da će mu suditi pošteno. Lon Snowden, koji, kako kaže, razgovara sa sinom samo preko posrednika, ponovio je da Edward voli svoju zemlju i da je tražio azil jer se boji da ga u domovini očekuju tortura i smrtna kazna.

Edward Snowden je početkom juna otkrio da je američka obavještajna agencija NSA pod okriljem antiterorističke borbe skupljala podatke o razgovorima miliona Amerikanaca. Vašington traži njegovo izručenje u SAD, gdje je optužen za špijunažu.

Snowden se još nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo". On je 16. jula podnio zahtjev za azil u Rusiji. Predsjednik Rusije Vladimir Putin početkom jula rekao je da bi Snowden mogao da ostane u Rusiji pod uslovom da prestane sa aktivnostima koje štete interesima SAD.