Svijet
0

Snowdenov otac zahvalio Putinu na hrabrosti

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Lon Snowden, otac zviždača Edwarda Snowdena, zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi na hrabrosti u pružanju zaštite njegovom sinu.

U razgovoru za ruski državni TV kanal, Rossiya 24, Lon Snowden je svom sinu poručio da je "njegova porodica dobro, da ga vole i nadaju se da će ga ubrzo vidjeti te da najviše žele njegovu sigurnost".

Snowden, bivši pripadnik američke obalne straže, u intervjuu za Washington Post rekao je kako je tražio da razgovara sa svojim sinom, ali da mu je FBI rekao kako to nije moguće te su mu preporučili da posjeti svog sina u Moskvi.

"Pitali su me da li bih razmislio o odlasku u Moskvu. Reakao sam da bih, ali da želim znati šta je cilj i da želim slobodno razgovarati sa svojiim sinom, jer ne želim odletjeti u Moskvu kako bih sjedio na pisti i bio emocionalni alat vlade", rekao je stariji Snowden. Njegov sin zaglavljen je u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Sheremetyevo još od svog dolaska iz Hong Konga, 23. juna. Rusija razmatra njegov zahtjev za privremeni azil, koji je podnio 15. juna.

Putin je upozorio da Snowden može dobiti azil pod uslovom da pristane da ne naškodi američkim interesima. Snowdenov ruski advokat, Anatoly Kucherena, rekao je kako bi bjegunac mogao pristati na zahtjev.