Svijet
0

Snowdenov otac još uvijek nije dobio vizu za Rusiju

Klix.ba
Lon Snowden
Lon Snowden
Otac zviždača iz Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA), Edwarda Snowdena, još uvijek ne može otputovati u Moskvu da posjeti svog sina, budući da Ruski konzulat treba dozvolu Ministarstva vanjskih poslova kako bi mu izdao vizu, javljaju ruski mediji.

"Činjenica je da Lon Snowden još uvijek nema validnu vizu za Rusiju. Kada su njegovi advokati zatražili objašnjenje Ruskog konzulata, odgovorili su da Ministarstvo vanjskih poslova mora izdati odobrenje, što još uvijek nisu uradili", navodi izvor blizak starijem Snowdenu.

Lon Snowden i njegov advokat Bruce Fein pojavili su se 11. augusta na vijestima američke televizije, navodeći da su dobili vize za Rusiju i da vjeruju kako će ubrzo otputovati.

Izvor nije naveo razloge odgađanja, ali je naveo da stariji Snowden i dalje planira otići u Moskvu.
Nekadašnji CIA-in i NSA-in uposlenik, Edward Snowden, iščekuje očev dolazak, kako bi dogovorili dalje planove. Vrijeme provodi putujući Rusijom i učeći o lokalnim običajima i tradicijama. Već je naučio malo govoriti ruski, a primao je i ponude za posao.

Snowden je optužen za špijunažu u SAD-u, zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata o nadzoru, koji sprovodi Vlada SAD-a. Dobio je privremeni azil u Rusiji, a njegova trenutna lokacija nije dostupna javnosti.