Svijet
37

Snowden u aplikaciji za azil u Rusiji naveo da se boji da će ga SAD ubiti

Klix.ba
Dio Snowdenovog podneska Rusiji
Dio Snowdenovog podneska Rusiji
Ruski migracioni servis je potvrdio da je zaprimio zahtjev Edwarda Snowdena za odobravanje privremenog azila u toj zemlji. U međuvremenu Snowden bi sa aerodroma u Moskvi, gdje se nalazi već sedmicama, mogao biti premješten u izbjeglički centar.

"Možemo potvrditi da smo zaprimili dokumente", kazao je glasnogovornik Federalnog migracionog servisa Rusije (FMS).

FMS je također saopćio da će ovaj zahtjev biti razmotren u roku od tri mjeseca. U međuvremenu glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je kazao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin svjestan zahtjeva koji je Snowden podnio, ali da neće imati nikakvog utjecaja na odluku o dodjeli privremenog azila ovom Amerikancu.

Glasnogovornik je dodao i to kako Putin vjeruje da će se odnosi Rusije i SAD-a razvijati u pozitivnom pravcu, uprkos najnovijim dešavanima kada je u pitanju ovaj slučaj.

Ranije danas ruski državni advokat za ljudska prava Anatoly Kucherena je saopćio da je Snowden podnio zahtjev za privremeni azil.

"Objasnio sam mu cijelu zamršenu proceduru u vezi s tim, te je odlučeno da uposlenik FMS-a dođe do aerodroma i preuzme zahtjev za azil, budući da Snowden ne smije napustiti tranzitnu zonu aerodroma Sheremetyevo", kazao je Kucherena.

Kako je on pojasnio, Snowdenu je trebalo nekoliko sati da popuni zahtjev, a u njemu je naveo da privremeni azil traži u Rusiji jer se boji za svoj život. Konkretno je naveo da se boji da će, ukoliko ga stigne ruka američke vlade, biti mučen ili osuđen na smrtnu kaznu. Kucherena je otkrio i to da je Snowden zahtjev zapravo popunio u ponedjeljak, a da ga je u utorak samo predao.

Snowden je mogao birati da li će od Ruske Federacije tražiti politički ili privremeni azil, a odlučio se za ovo drugo, jer to podrazumijeva kraću proceduru.

"Njemu je dosta života na aerodromu", kazao je advokat.

Prvo razmatranje njegovog zahtjeva može trajati do pet dana, a ostatak procesa se može protegnuti i do tri mjeseca.

U slučaju da mu azil bude odobren, on će imati pravo boravka u Rusiji 12 mjeseci, a nakon toga ga može produžiti još na godinu dana. Ako mu azil bude odobren, Snowden će dobiti poseban certifikat koji će mu garantirati slobodu kretanja u toj zemlji, pa čak i pravo na zaposlenje, prenijeli su danas ruski mediji.