Svijet
0

Snowden: SAD bi me osudile na smrtnu kaznu

FENA
Edward Snowden
Edward Snowden
Odbjegli američki bivši obavještajni analitičar Edward Snowden rekao je da riskira smrtnu kaznu u SAD-u nakon što je objavio tajne podatke o prisluškivanju telefonskih razgovora i prikupljanju i praćenju ličnih podataka korisnika popularnih web stranica što se protivi američkom ustavu i globalnim paktovima.

Zarobljen 10 dana u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, ovaj 30-godišnjak podnio je zahtjev za azil u 20 zemalja, javio je AFP.

Ukazujući na suđenje doušniku WikiLeaksa Bradleyu Manningu, Snowden je rekao da su male šanse da dobije pravedno suđenje i pravilno postupanje prije suđenja.

"Suočen sam s mogućnošću doživotnog zatvora ili čak smrtne kazne", rekao je.

Snowden je iznio ovu tvrdnju u faksu s njegovim potpisom koji je poslan poljskoj ambasadi u Moskvi. Poljsko ministarstvo je danas objavilo faks koji je poslan 30. juna.

"Zahtjev za azil sa ispunjenim zvaničnim uvjetima nije stigao. Čak i kad bi stigao, ne bih dao pozitivne preporuke", saopćio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski u utorak na svom Twitter profilu.

Sjedinjene Države su izdale nalog za hapšenje i poništile su Snowdenov pasoš.

Snowden je u faksu saopćio da je uputio ovaj zahtjev zbog rizika da će ga vlada Sjedinjenih Država i njeni agenti krivično goniti. On je rekao da strahuje od posljedica svojih "odluka da obznani teška kršenja" Ustava SAD-a i paktova sa Ujedinjenim nacijama.