Svijet
25

Snowden objavio "Manifest za istinu": Donio sam promjene

SRNA
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edward Snowden rekao je da pozivi za veći nadzor državnih obavještajnih agencija pokazuju da je opravdano to što je on javnosti otkrio metode i mete tajnih službi SAD.

U svom "Manifestu za istinu", objavljenom u današnjem izdanju njemačkog dnevnika Spiegel, Snowden ističe da trenutne diskusije o programima za masovno prisluškivanje u brojnim zemljama pokazuju da je njegov postupak donio promjene.

"Umjesto da nanese štetu, korist od saznanja sada je jasna, jer se predlažu reforme u politici, nadzoru i zakonima. Građani moraju da se bore protiv zataškavanja informacija o pitanjima od ključne važnosti za javnost. Oni koji govore istinu ne krše zakon", naveo je Snowden.

U manifestu Snowden ističe da je masovno prisluškivanje globalni problem kojem su potrebna globalna rješenja, te da "kriminalni programi praćenja tajnih službi ugrožavaju privatnost pojedinca, slobodu mišljenja i otvorenost društva".

Snowdenu je u augustu odobren azil u Rusiji, nakon što je duže od mjesec dana proveo u tranzitnoj zoni aerodroma "Domodedovo" u Moskvi, gdje je stigao iz Hong Konga.

Snowden je ove sedmice ponovo bio u žiži medijskih interesovanja nakon sastanka sa poslanikom njemačkog parlamenta Hans-Christianom Stroebeleom u Moskvi.

Dokumenti koje je Snowden dostavio medijima o NSA, od njihovog masovnog praćenja elektronske pošte do prisluškivanja mobilnih telefona svjetskih lidera, izazvali su negodovanje američkih saveznika.