Svijet
0

Snowden nominovan za nagradu Sakharov

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Članovi Evropskog parlamenta zvanično su nominovali zviždača i bivšeg CIA-inog uposlenika Edwarda Snowdena za prestižnu nagradu koja slavi slobodu mišljenja.

Edward Snowden "zaslužuje da bude slavljen zbog rasvjetljavanja sistematskog kršenja građanskih sloboda od američkih i evropskih tajnih službi. Snowden je riskirao svoju slobodu da bi nam pomogao da zaštitimo našu"“, izjavili su članovi parlamenta Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms.

Snowden, računarski stručnjak i nekadašnji uposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), bio je u fokusu međunarodne hajke nakon što je objavio povjerljive dokumente o američkim i britanskim nadzornim programima, koji uključuju i špijuniranje najbližih saveznika.

Pružen mu je privremeni azil u Rusiji, uprkos neprekidnim zahtjevima za izručenje Washingtonu. Sada su ga Evropska ujedinjena ljevica i Nordijska zelena stranka kandidovale za nagradu Sakharov.

Christian Engstrom iz švedske Piratske stranke, koja je također nominovala Snowdena za nagradu, kaže kako je zviždač platio "veliku ličnu cijenu" za svoja "herojska djela".

Nagrada je imenovana po sovjetskom disidentskom naučniku Andreyu Sakharovu, a slavi ljude i organizacije koje rade na zaštiti ljudskih prava i slobode mišljenja.

Zvanično predstavljanje kandidata održat će se 16. septembra, a pobjednik će biti proglašen u oktobru, dok će se ceremonija dodjele nagrada održatu u Strasbourgu, u decembru.

Raniji laureati ove nagrade bili su i Nelson Mandela, kineski disident Hu Jia i Reporteri bez granica. Laureat dobija i 50 hiljada eura.

Andrey Sakharov bio je fizičar koji je dizajnirao sovjetsku hidrogensku bombu i ubrzo zažalio zbog toga te postao zagovarač uništenja svog nuklearnog oružja. 1975. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir.