Svijet
0

Snowden: Misija je za mene gotova

FENA
Edward Snowden
Edward Snowden
Odbjegli američki službenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden rekao je danas da je postigao ono što je naumio.

"Za mene, u pogledu lične satisfakcije, misija je već postignuta", rekao je Snowden u intervjuu za The Washington Post, prenijela je agencija Reuters.

Intervju sa Snowdenom vođen je više od dva dana, gotovo neprekidnog razgovora u Moskvi i to je prvi veliki intervju licem u lice od kako je Snowden stigao u junu u Rusiju, gdje mu je odobren privremeni azil.

"Već sam pobijedio", rekao je Snowden i dodao da "čim su novinari mogli da rade, sve što sam pokušavao da uradim je potvrđeno". Snowden je istakao da njegova namjera nije bila da mijenja društvo već da "društvu pruži šansu da odluči da li bi trebalo da se promijeni".

Snowden je negirao da je pokušao da sruši NSA-u već je, kako je rekao, radio na poboljšanju NSA.

"I dalje, evo sada, radim za NSA. Oni su jedini koji to ne shvataju", rekao je Snowden.

On je napustio svoje radno mjesto na Havajima u maju i počeo poslije par sedmica da iz Hong Konga javno objavljuje informacije o tajnom programu špijuniranja koje sprovodi NSA.

Iz Hong Konga je otišao u Rusiju gdje je na moskovskom aerodromu ostao skoro šest sedmica dok mu Kremlj nije odobrio privremeni jednogodišnji azil.

Oni koji mu se dive Snowdena nazivaju šampionom u borbi za ljudska prava, dok ga kritičari smatraju izdajnikom. Snowden živi na nepoznatoj adresi u prijestonici Rusije.

U intervjuu je sebe nazvao "zatvorenom mačkom", dodavši da veoma rijetko napušta kuću.

"Jednostavno nemam puno potreba", rekao je Snowden.

Snowden je negirao da je lojalan Rusiji ili Kini.

"Nemam veze s ruskom vladom", rekao je on naglasivši da nema nikakav sporazum s njima.

Poslije objelodanjivanja podataka o tajnom prisluškivanju građana Amerike i lidera širom svijeta koje sprovodi NSA digla se ogromna prašina, te je američki predsjednik Barack Obama naložio da se preispitaju operacije NSA.

Američki pravni i obavještajni stručnjaci su, po nalogu Obame, pozvali na sveobuhvatnu reviziju programa prisluškivanja, prenosi Tanjug.

Petočlana radna grupa pozvala je i da se okonča masovno prikupljanje telefonskih podataka, preporučujući da te podatke čuvaju privatni provajderi, a da se vladi daje pristup ukoliko je opravdan.