Svijet
0

Snowden ima informacije koje mogu nanijeti ogromnu štetu SAD-u

SRNA
Edward Snowden
Edward Snowden
Bivši službenik Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden posjeduje informacije koje mogu da budu veoma štetne po SAD, ali ih još nije objavio, tvrdi novinar Glenn Greenwald.

Greenwald, koji je prvi i objavio priču o bivšem službeniku CIA-e, rekao je argentinskom listu La Nacion da je Snowden samo želio da upozori ljudi da informacije za koje su mislili da su privatne koriste američke tajne službe.

"Snowden ima dovoljno informacija da nanese više štete američkoj vladi u samo jednoj minuti od bilo koga drugog u historiji SAD-a, ali to nije njegov cilj", rekao je Greenwald.

On je objavio niz tekstova u britanskom Guardianu koji se zasnivaju na tajnim dokumentima o američkim programima praćenja i nadzora, a koje je prenio Snowden.

SAD žele da Snowdena izvedu pred sud zbog odavanja državnih tajni i traže od Rusije da ga preda. Moskva je do sada odbijala da izruči Snwduena.

Snowden (30) i dalje je u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo u Moskvi nakon što je pobjegao iz Hong Konga, jer su ga SAD optužile za špijunažu. SAD su poništile njegov pasoš odmah po dolasku iz Hong Konga prije tri sedmice.