Svijet
1

Snowden i dalje u tranzitnoj zoni čeka da mu neko ponudi politički azil

FENA
Edward Snowden
Edward Snowden
Bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden i dalje se nalazi u tranzitnoj zoni međunarodnog moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", javio je u četvrtak Itar-Tass, pozivajući se na diplomatski izvor.

"Da, on je i dalje tamo", rekao je sagovornik ruske državne agencije.

S druge strane, komentirajući trajanje Snowdenovog boravka na aerodromu, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Rusija ne može ni na koji način da utiče na situaciju u vezi sa Snowdenom mimo njegove odluke.

"Polazimo od toga da bez njegove odluke u ovom ili onom pravcu, bez njegovog saznanja šta je za njega bolje, mi u njegovo ime ne možemo ništa odlučiti", rekao je Rjabkov.

Itar-Tass je prenio i stav ruskih zvaničnika zaduženih za poštovanje ljudskih prava da države kojima se Snowden obrati, treba da mu daju politički azil.

Čelnik Savjta za ljudska prava pri predsjedničkoj administraciji Mihail Fedotov izjavio je da Snowden kao i svako drugi ko istupa u interesu društva zaslužuje politički azil.

"Svaki čovjek koji istupa u društvenom interesu ga zaslužuje", rekao je Fedotov.

"U drugoj zemlji - mi smo za. Međutim, to se ne može učiniti protiv njegove volje", dodao je on.

Njegov kolega, ombudsman Vladimir Lukin podsjetio je da Snowden nije tražio političko utočište u Rusiji.

Prije dva dana pres sekretar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da je Snowden zaista molio da ostane na teritoriji Rusije, ali da je odustao, saznavši za Putinov uslov da mora da prestane da se bavi "antiameričkim aktivnostima, djelatnošću koja nanosi štetu SAD-u".

"Koliko je nama poznato, on ne želi od toga da odustane", rekao je Peskov.

Snowden je objelodanio postojanje dva tajna programa američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), dizajnirana za prijem podataka o telefonskim pozivima i internet prepisci preko servera u SAD-u.

On je to objelodanio u Hong Kongu, odakle je 23. juna odletio za Moskvu.

Sljedećeg dana trebalo je iz Moskve da otputuje na Kubu, ali nije presjeo na taj avion.

U tranzitnoj zoni "Šeremetjeva" Snowden se nalazi već 12 dan.