Svijet
0

Sniježno nevrijeme u Njemačkoj, Španiji i Portugalu

FENA
Oko 250.000 osoba ostalo je u nedjelju bez električne struje nakon jakoga snijega na zapadu Njemačke koji pada od petka, saopćio je glavni isporučilac električne energije RWE.

Oko 25 općina je ostalo bez struje, uglavnom region Munstera, blizu granice s Holandijom, precizirala je glasnogovornica RWE-a.

"Očekujemo da se struja ponovo uspostavi u nekoliko mjesta tokom dana, ali ne možemo još pouzdano reći kada će to biti", dodala je ona.

Lokalne vlasti podijelile su oko 600 električnih generatora bolnicama, sirotištima i zdravstvenim centrima.

Dionice pojedinih autocesta, koje su bile zatvorene u subotu, ponovo su u nedjelju otvorene kako bi se omogućila deblokada mnogobrojnih vozila, saopćila je policija Vestfalije, precizirajući da se situacija polako vraća u normalu.

Velike sniježne padavine u petak navečer iznenadile su mnogobrojne vozače na zapadu Njemačke i poremetile željeznički i zračni saobraćaj. Situacija je posebno bila kritična u subotu u regionu Osnabruka i Munstera.

Snijeg nastavlja da pada i u nedjelju na zapadu zemlje, ali ne bi trebalo doći do novih poremećaja u saobraćaju, smatraju lokalne vlasti.

Obilne sniježne padavine pogodile su u nedjelju Iberijski poluotok te je oko 300 ljudi na području Palencie, na sjeveru Španije, zarobljeno u svojim kućama dok je snijeg u Portugalu zaustavio promet na cestama.

U Španiji je također oko 70 cesta zatvoreno a njima se može prometovati samo uz posebnu opremu, a u 10 od 17 španskih regija upozorava se na oštre vremenske uvjete sa snijegom, ledom, tučom i snažni vjetrovima.

U Portugalu, gdje je jedina ralica koja se nalazi u planinskom području Marao izvan funkcije radi prometne nezgode, vozači su optužili vlasti da nisu odgovarajuće pripremljene za ovakve vremenske uvjete.

"Možemo se samo nadati neće više padati snijeg", rekao je glasnogovornik prometne policije.

Meteorolozi očekuje u ponedjeljak toplije vrijeme na Iberijskom poluotoku.