Najveće padavine u 50 godina
0

Sniježna oluja u Kini odnijela 38 života

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 38 ljudi poginulo je na sjeveru Kine, koju su zahvatile obilne snježne padavine, najveće u posljednjih 50 godina, objavili su danas kineski mediji.

Stanje u saobraćaju danas se polako vraća u normalu, nakon što je prethodnih dana snijeg prouzrokovao zastoje.

Nevrijeme je najteže pogodilo provinciju Šanksi, gdje se desilo 500 putničkih nesreća u kojima je od početka sedmice poginulo 24 ljudi, objavila je novinska agencija "Kina njuz servis".

U nekoliko provincija registrovane su najveće snježne padavine u posljednjih 60 godina.

Premijer Ven Điabao posjetio je juče provinciju Hebei, gdje je poginulo šest ljudi, od kojih troje djece koja su stradala u obrušavanju krova škole.

U proviniciji Šanksi pet lica su poginula, a žrtava ima i u provinciji Šandong i autonomnom regionu Ningksia, prenosi agencija.

Snježne padavine, koje su dijelom prouzrokovali naučnici kako bi ublažili sušu, koja je zahvatila sjever zemlje, dovele su do potpunog ili djelimičnog zatvaranja aerodroma u Pekingu, Taijuanu, Ksianu, Šinđiazuangu. Otkazani su i letovi iz sjevernog dijela Kine.

Veći putni pravci u provinciji Šanksi privremeno su zatvoreni, jer je u ovoj provinciji više časova bilo blokirano oko 30.000 vozila, objavili su lokalni mediji.

Kineska televizija javila je da se danas situacija polako vraća u normalu.