Svijet
0

Sniježna oluja paralizirala dijelove SAD-a, hiljade letova otkazano

Klix.ba
Sjeveroistočni dio SAD-a paraliziran je zbog sniježne oluje koja je uzrokovala kolaps u drumskom, željezničkom i avionskom saobraćaju. Najviši snijeg od 53 centimetra registrovan je u Massachusettsu.

Hiljade letova je otkazano jer su veliki nameti snijega pali i u srednjezapadnim državama, javlja BBC.

Vlade New Yorka i New Jerseya proglasile su vanredno stanje, apelujući na ljude da ostanu u sovjim domovima.

Temperature u Kanadi spustile su se na -26 stepeni koje su zabilježene u Montrealu i Winnipegu, ne uzimajući u obzir faktor hladnog vjetra. U četvrtak je na Quebecu zabilježena temperatura od 46 stepeni Celzijusa. Očekuje se da će se oluja pojačati tokom petka u obje države.

"Imat ćemo dosta snijega i vjetra. Zabrinuti smo zbog uvjeta koje će izazvati sniježni smetovi s jakim vjetrom", rekao je Jason Tuell iz National Weather Servicea SAD-a.

Situacija je komplikovana u Bostonu, Boxfordu, Vermontu, New Hampshireu i Maineu. Veliki broj kuća ostao je bez električne energije. Veliki broj školskih ustanova zatvoren je danas u New Yorku čija je vlada zamolila stanovnike da ne koriste privatne automobile. Izdali su upozorenje za novu sniježnu mećavu.

Dogodio se i veliki broj saobraćajnih nesreća. Jedna osoba je poginula i nekoliko desetina povrijeđeno kada su se u Indiani sudarili automobil i autobus u kojem je bilo 50 osoba.

Sniježna oluja očekuje se i u Pennsylvaniji.