Svijet
119

Sniježna oluja i ekstremne hladnoće zahvatile Austriju

Anadolija
Obilne sniježne padavine i val ekstremne hladnoće zahvatili su austrijske regije Burgenland, Donja Austrija i Steiermark i stvaraju veoma negativne posljedice na život ljudi na tom području.
Foto: EPA
Foto: EPA

Sniježna oluja koja je počela početkom ove sedmice je u pomenutim regijama uzrokovala probleme u distribuciji električne energije, zatvaranje brojnih škola i alarmiranje spasilačkih timova.

U nedostatku spasilačkih ekipa, u pomoć ugroženom stanovništvu stigli su i pripadnici austrijske vojske.

Istočnu austrijsku pokrajinu Burgenland zahvatila je sniježna oluja u kojoj je u kućama ostalo zarobljeno najmanje 80 osoba. Njima su u pomoć stigli pripadnici vojske s oklopnim vozilima, koji su u snijegom zavejanim selima dijelili i humanitarnu pomoć.

Foto: EPA
Foto: EPA

U pomenutoj regiji je proglašena i obustava nastave u školama, a najveću opasnost po učenike predstavljale su ledenice na drveću i skoro svim objektima. Većina puteva je blokirana.

U mjestima Horn, Zwetti i Krems u Donjoj Austriji također vlada nevrijeme, a lokalne vlasti su proglasile i vanredno stanje. Najveću opasnost u tim regijama predstavlja poledica i ekstremno niske temperature.

Više od 500 kuća nema struje, oko 60 puteva je blokirano, a u 20 škola je obustavljena nastava, podaci su lokalnih nadležnih ureda.

Slično nevrijeme zahvatilo je i austrijsku pokrajinu Steiermark u kojoj 600 kuća nema struju i alarmirani svi kapaciteti civilne zaštite.

Foto: EPA
Foto: EPA

Meteorološki zavodi najavljuju da bi hladnoće mogle potrajati do vikenda, kada se očekuje blago zatopljenje.