Britanska štampa
0

Snijeg se topi, bijes raste

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski listovi u srijedu donoce nastavak priče o zimskom haosu u Velikoj Britaniji čije je aerodrome, pruge i puteve kao i one koji o njima vode račune snijeg iznenadio kad mu vrijeme nije, u decembru. Svi listovi prenose da je premijer David Cameron oštro kritikovao haos u kojem se našlo više od milion putnika širom zemlje.

The Daily Telegraph prenosi pozive da se izvršnom direktoru kompanije koja upravlja aerodromom Heathrowu, na kojem su zbog slabe pripremljenosti tamošnjih službi da se izbore s obilnim snijegom, hiljade putnika ostalo zarobljeno više dana, ne isplati šestocifreni novogodišnji bonus. Direktor je ove godine, navodi list, već primio više od milion funti odnosno dvostruko više nego što je njegova kompanija uložila u pripremu aerodroma za rad u zimskim uslovima. Kompanija je već navela da ovonedjeljni haos na Heathrowu neće uticati na direktorov bonus dok britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo priznaje da ne može da kazni aerodrom zbog lošeg planiranja rada u slučaju vanrednih vremenskih okolnosti.

The Daily Mirror kritikuje direktore aerodroma zbog odbijanja da prihvate vladinu ponudu da im u čišćenju snijega pomogne vojska.

The Daily Express upozorava Britance da poslije smrzavanja na niskim temperaturama i otopljavanja, budu spremni na još snijega čije bi topljenje moglo da dovede do poplava.

I dok isti list najavljuje da će Britanci u četvrtak, u minut do dvanaest pred Božićne praznike, u potrazi za poklonima oboriti rekord i potrošiti skoro milijardu i po eura, tabloid The Daily Star se podsmijava okalnim opštinskim ocima koji su krivca za zaleđene puteve i saobraćajni haos pronašli u "pogrešnoj vrsti snijega".