Svijet
49

Snijeg od 25 cm u Jerusalemu zatvorio ceste i škole

Klix.ba
(Foto: EPA)
Velike snježne padavine blokirale su svakodnevni život u Jerusalemu, a pod snijegom su i gradovi u pustinji Beersheba, Dimona i Yerucham.

Antički grad prekrilo je 25 centimetara snijega, a večeras se očekuje još padavina.

Protekle noći bile su zatvorene ceste koje vode do Jerusalema, a ovog popodneva policija ih je ponovo otvorila. I dalje ne radi javni gradski prevoz, a službe za uklanjanje snijega rade punom parom, prenosi Times of Israel.

Stanovništvu se savjetuje da ne putuje po klizavim cestama ukoliko ne mora.

Snijeg je pao nakon ledene kiše u četvrtak navečer.

U vozilu Hitne pomoći sinoć se rodila jedna beba. Porođaj je protekao bez komplikacija, a majka i djevojčica su odvedene u bolnicu Bikur Holim. Spasioci su pomogli i jednom bračnom paru da dođe do kuće nakon što su ostali zaglavljeni na cesti vraćajući se sa vjenčanja.

Škole u Jerusalemu i oko njega, te u nekim gradovima Golanske visoravni zatvorene su u petak. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je prioritet spašavanje života, a potom i otvaranje cesta te opskrba električnom energijom.

Meteorolozi predviđaju da se tokom dana temperature neće podizati iznad tri stepena, a tokom noći bit će ispod nule uz nove snježne padavine.