Zapadna Evropa
0

Snijeg, led i hladnoća ometaju Božićne praznike

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vremenski uslovi i dalje su nepovoljni na zapadu Evrope, što je poremetilo Božićne praznike koje mnogi žele da provedu na nekom udaljenom mjestu.

Ledena kiša je veoma pogoršala stanje na putevima u Njemačkoj gdje je zabilježen veliki broj sudara, u Danskoj je vojska pozvana u pomoć zbog visokog snježnog pokrivača, dablinski aerodrom je bio zatvoren kraći period, na sjeveru Francuske je zbog snježnih padavina proglašen u nekoliko oblasti drugi stepen vanrednog stanja, javio je BBC.

U Njemačkoj je nekoliko glavnih puteva okovano ledom.

U Duesseldorfu školski autobus je udario u drvo nakon sudara s automobilom. Tom prilikom vozač je teško povrijeđen, a 19 učenika i pet odraslih je zadobilo lakše povrede, javili su lokalni mediji.

"Beskrajni" niz lančanih sudara zablježen je u Donjoj Saksoniji zbog ledene kiše. Veliki je zastoj na autopu između Berlina i Hamburga, dok je više vozila zarobljeno u oblasti Magdeburga zbog velikog snijega koji je napadao tokom noći.

Snježni pokrivač u Danskoj je debeo 15 centimetara, a na jugu je vojska poslala oklopna prevozna vozila da pomognu službama za pomoć.

"Ima i zavijanih automobila do kojih spasilačke ekipe ne mogu da dopru", izjavio je portparol policije, a objavljeno je na internet stranici lista Politiken.

Visoki snježni pokrivač je u okolini francuskog grada Amiena, a letovi su otkazani na dva glavna pariska aerodroma - Charles de Gaulle i Orly.

U Britaniji su nepovoljni vremenski uslovi poremetili drumski i željeznički saobraćaj. Na putevima uslovi su veoma opasni, kašnjenja i otkazi polazaka vozova su zabilježeni u dijelovima Škotske, Engleske i Velsa. Najveći aerodrom Heathrow radi skoro punim kapacitetom. Prošle noći su proradile obje piste koje su bile zatvorene od subote.