Zbrajanje posljedica
0

Snijeg kakav nije zabilježen 20 godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na naslovnim stranama britanskih dnevnika danas je samo jedna tema - snijeg koji je paralizirao veći dio zemlje, poslije padavina kakve nisu zabilježene u gotovo dvije decenije.

Svi listovi nabrajaju posljedice mećave koja je u noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatila Britaniju - javni prijevoz nije funkcionirao, škole su bile zatvorene, letovi s većine aerodroma su bili otkazani ili su kasnili, milioni ljudi nisu došli na posao - sve to zbog dvadesetak centimetara snijega, najviše u posljednjih 18 godina.

Za pojedine dnevnike, činjenica da je zemlja bila praktično paralizirana povod je za kritike na račun vlasti - Daily Telegraph, naprimjer, donosi komentar pod naslovom "Ni Luftwaffe nije zaustavio londonske autobuse", dok Guardian i Independent porede situaciju u Britaniji sa zemljama poput Rusije, Švedske ili Kanade, gdje ni mnogo veće snježne padavine ne remete svakodnevni život.

Times, međutim, poziva svoje čitaoce da se opuste i uživaju u zimskim radostima - zbog autobusa ili voza koji nije došao dobili su neočekivan slobodan dan i priliku da zajedno s djecom, koja nisu otišla u školu, provedu nekoliko sati grudvajući se ili praveći Snješka.

Nema sumnje da je moguće spriječiti kolaps saobraćaja, kao što je slučaj u drugim zemljama, ali ne gubimo iz vida da ovakav snijeg u Britaniji pada jednom u dvije decenije.

Potpuno je besmisleno ulagati ogroman novac u opremu za borbu protiv nečega što je tako rijetko, ocjenjuje Times.