Svijet
0

Snijeg izazvao haos u Kini

FENA
Nekoliko autoputeva je zatvoreno, a veliki broj letova je otkazan zbog jakih snjegova i hladnoće koji su ove sedmice zahvatili centralne i istočne dijelove Kine, javili su danas državni mediji.

Zbog snijega u centralnim kineskim provincijama Hubei i Hunan zabilježena je šteta od 43 miliona dolara, prenio je Reuters.

U provinciji Hubei, koju je zahvatila najgora snježna oluja u posljednjih 16 godina, cisterne dopremaju vodu hiljadama stanovnika glavnog grada Wuhana, jer su cijevi zaleđene. Jučer je u provinciji Hanan oslobođeno oko 120.000 automobila i 500.000 putnika koji su danima bili zarobljeni u snijegu.

Lokalne vlasti dopremaju hranu i lijekove vozačima koji su zaglavljeni u provinciji Jiangsi, pošto je most preko rijeke Jangce, najduže u Kini, zatvoren zbog snijega, koga ima i u istočnim provincijama Anhi, Jiangsu i Jizu, na jugozapadu zemlje.

Širom Kine je zabilježen i veliki broj nesreća zbog snijega. Najmanje sedam ljudi se udavilo prošle sedmice u provinciji Liaoning, na sjeveroistoku, kada je minibus propao kroz tanak led.

Štampa tvrdi da je jučer zatvoreno ukupno 17 autoputeva i upozorava da bi hladno vrijeme moglo još više da ugrozi željeznički i zračni saobraćaj i da je snijeg zahvatio i sjever Kine, uključujući i Peking.