Svijet
0

Snijeg izazvao haos na jugu Austrije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jake snježne padavine izazvale su danas haos na putevima na jugu Austrije i teškoće i zastoje u Sloveniji.

Brojne saobraćajnice u pokrajinama Koruška i Štajerske bile su privremeno zatvorene tokom noći zbog udesa i kamiona koji su bez zimske opreme proklizavali. Dva sata južni autoput A2 bio je zatvoren u pravcu Beča kod mjesta Arnoldstein jer se jedan kamion ispriječio preko sve tri trake. U Štajerskoj su sve saobraćajnice pokrivene snijegom, zbog čega su vozači pozvani da budu krajnje oprezni.

Zbog snježnih mećava jedan teretni voz iskočio je iz šina na teritoriji pokrajine Donja Austrija. Taj dio pruge će zbog toga biti zatvoren za saobraćaj do sutra.

Zbog snijega koji je padao preko noći, a i dalje pada, u većem dijelu Slovenije također vladaju teškoće i zastoji u saobraćaju, a više od dva sata bio je zatvoren i ljubljanski aerodrom.

Gorski prijelazi Korensko sedlo i Vršič prema Austriji zatvoreni su, a na graničnim prijelazima Ljubelj i Jezersko za vozila je obvezna upotreba lanaca. Više neprilika u cestovnom saobraćaju na različitim pravcima izazvala su teretna vozila. Iako se ceste čiste, saobraćajna policija preporučuje oprez i strpljenje, te dobro planiranje odlaska, a meteorolozi za popodne najavljuju prestanak snježnih padavina koje će u većini države preći u kišu.