Japan
20

VIDEO / Snažni tajfun Jelawat hara ostrvom Honshu

FENA
Snažni tajfun Jelawat stigao je u nedjelju na glavno japansko ostrvo Honshu, dan pošto je pogodio južno ostrvo Okinawa, gdje je, kako javljaju lokalni mediji, jedna osoba stradala, a oko 140 povrijeđeno.

Brzinom i do 180 kilometara na sat, tajfun je stigao u prefekturu Aichi oko 19 sati po lokalnom vremenu i peo se uz glavno ostrvo Honshu, saopćila je japanska meteorološka agencija.

Jednog 29-godišnjeg muškarca odnijeli su veliki talasi kada je Jelawat pogodio Okinawu, a kasnije je potvrđeno da je mrtav, dok je najmanje 140 osoba povrijieđeno u osam prefaktura, javila je televizija NHK.

Prema prognozama, tajfun će u naredna 24 sata ići u pravcu sjeveroistoka ka Tokiju i donijeće olujne kiše, dok će talasi dostizati ogromnu visinu koja će ići i do 10 metara.

U Japanu, uglavnom na zapadu zemlje, u nedjelju je otkazano više od 500 letova, a prekinut je i dio željezničkog saobraćaja širom zemlje, prenosi Kyodo.

Lokalne vlasti su naložile evakuaciju više od 2.000 stanovnika u centralnom Mieju, dok je desetinama hiljada savjetovano da napuste domove i potraže sigurnije sklonište, navodi AFP.