Sukobi u Siriji
0

Snažna eksplozija u centru Damaska

FENA
Snažna eksplozija odjeknula je u blizini vojnog objekta u sirijskoj prijestonici Damasku u srijedu, u blizini hotela koji koristi posmatračka misija UN-a.

Očevici u Damsku javili su o velikom stupu dima koji se uzdizao iznad tog područja u centru grada, a nekoliko ambulantnih vozila uputilo se na mjesto napada.

Nasilje u Siriji posljednjih sedmica se proširilo na prijestonicu.

Prošlog su mjeseca u eksploziji bombe u štabu službe nacionalne sigurnosti ubijena tri čelnika sirijske službe sigurnosti.

Državna televizija javila je u srijedu da je eksploziju izazvala bomba aktivirana u blizini cisterne, ali se u ostalim izvještajima navodi da je riječ o eksploziji bombe podmetnute kraj puta.

Novinar BBC-a u Damasku javio je da je područje oko hotela Dama Rose okruženo i da je primjećeno snažno prisustvo snaga sigurnosti.

Aktivisti su izvjestili o drugoj eksploziji u okolini grada, ali se ti izvještaji nisu mogli odmah potvrditi.

Posljednji val nasilja došao je u vrijeme dok se grupa islamskih zemalja priprema da sastane u saudijskoj prijestonici Meki kako bi raspravljali o sirijskoj krizi.

Očekuje se da 57-člana Organizacija islamske konferencije (OIC) isključi Siriju iz svog članstva, uprkos protivljenju Irana, sirijskog saveznika u regiji.