Svijet
0

Snažan zemljotres potresao Japan

Sarajevo-x.com
Zemljotres jačine sedam stepeni potresao je u nedjelju Japan, ali je epicentar potresa na velikoj dubini i nije izdato nikakvo upozorenje na cunami, saopštila je Japanska meteorološka agencija.

Potres se dogodio u 14:28 po lokalnom vremenu (06:28 po centralnoevropskom), prenijela je Federalna televizija. Epicentar je blizu ostrva Torišima, na oko 560 kilometara južno od Tokija, na dubini od 370 kilometara prema japanskoj agenciji i 348 kilometara prema Američkom geofizicckom institutu.

Prema prvim informacijama, u potresu nema žrtava. Avionski i željeznički saobraćaj nije poremećen. Od potresa su se pomjerale zgrade u Tokiju, ali zbog njega nije prekinut finalni fudbalski turnir koji se odvijao u glavnom gradu. U tokijskom Diznilendu neke atrakcije su se automatski zaustavile, ali su brzo nastavile da rade.

Prošle godine 11. marta Japan je pogodio težak zemljotres jačine devet stepeni koji je izazvao ogroman cunami i niz havarija u nuklearnoj centrali Fukušima. Oko 20.000 ljudi je poginulo ili se vodi kao nestalo u toj katastrofi.