Bijela kuća evakuisana
0

VIDEO / Snažan zemljotres pogodio istočnu obalu SAD-a

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Zemljotres snage 5,9 stepeni po Richteru pogodio je u utorak istočnu obalu SAD i Kanadu i izazvao evakuaciju objekata u nekoliko gradova, kao i prekid saobraćaja na aerodromu u New Yorku, ali nema izvještaja o žrtvama.

Američki geološki institut saopštio je da je epicentar zemljotresa bio u mjestu Mineral, u državi Virginiji, na dubini od samo jednog kilometra.

U Washingtonu su evakuisane zgrade Pentagona i Kongresa, a hiljade ljudi su u panici istrčali na ulice poslije potresa u vrijeme ručka.

Oštećenja su uočena na zgradi Nacionalne katedrale, najvišem objektu u glavnom gradu SAD, kao i na Ambasadi Ekvadora.

Zemljotresi snage 5,5 do šest stepeni obično izazivaju manju štetu na zgradama i infrastrukturi.

U Njujorku su evakuisane sudnice, gradska uprava i obustavljeni su građevinski radovi na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra.

Evakuisani su i kontrolni tornjevi na Međunarodnom aerodromu "John F. Kennedy" i aerodromu "Njewark liberty", u New Jerseyju, a zvaničnici su provjerili stanje pisti. Saobraćaj je bio privremeno obustavljen.

"Primili smo mnogo poziva o potresima zgrada, ali u ovom trenutku nema izvještaja o šteti na strukturama, nego samo o ljudima koje je zahvatila panika", izjavio je portparol vatrogasne službe.

Evakuisane su i zgrade u Bostonu, a očevici navode da se potres osjetio sve do kanadskog Toronta.

U regionu glavnog grada Vašingotna prestali su da rade semafori i iskočili su blokovi u nuklearnoj elektrani u Virginiji.

Prvobitno je bilo objavljeno da je zemljotres imao snagu šest stepeni.