Bez struje oko 60.000 domaćinstava
1

Snažan tajfun prošao pored Japana, ide ka Sjevernoj Koreji

FENA
Tajfun Bolaven (Foto: AFP)
Tajfun Bolaven (Foto: AFP)
Jedan od najsnažnijih tajfuna koji se promatraju već decenijama uputio se u ponedjeljak prema Sjevernoj Koreji nakon što je povrijedio pet osoba u noći s nedjelje na ponedjeljak u japanskom arhipelagu Okinawa, saopćila je japanska meteorološka agencija.

U ponedjeljak u 06.45 sati tajfun Bolaven, praćen udarima vjetra koji su dostizali brzinu od 200 kilometara na sat, uputio se brzinom od 30 kilometara na sat u pravcu sjever-sjeverozapad, odnosno prema Žutom moru, prema javljanju japanske agencije.

On bi trebao proći u blizini južnokorejskog otoka Jeju, prije nego nego što okrzne Južnu Koreju sa zapada i dohvati Sjevernu Koreju, dodala je agencija.

Tajfun Bolaven je dosada prolazio ne ostavljajući katastrofalne štete na Okinawi (jug Japana), dok se stanovnicima savjetovalo da ostanu u kućama.

Državna televizija NHK je prikazala slike pustih ulica glavnog grada prefekture Okinawe Naha.

Atmosferski pritisak u središtu tajfuna je bio 910 hektopaskala, što je Bolaven činilo jednim od najjačih tajfuna koje je ikada pratila japanska meteorološka agencija od početka mjerenja od prije 60 godina.

Pet osoba je povrijeđeno na Okinawi.

Kolektivni transport je bio kompletno paraliziran u ponedjeljak u podne u Okinawi, kao i zračne veze na dužim relacijama i pomorski promet između najvećeg otoka ovog arhipelaga i malih okolnih otoka.

Letovi bi mogli biti uspostavljeni krajem dana, rekao je aerodromski zvaničnik.

U oko 17.500 domaćinstava prefekture Okinawa privremeno je bilo bez električne struje, a 58.300 domaćinstava u susjednoj prefekturi Kagošima, na meridijalnim tački otoka Kyušu (na jugozapadu Japana).