Vjetar od 175 km/h
0

Snažan tajfun pogodio Fidži, 5.000 ljudi evakuisano

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Snažan tajfun, jačine četiri stepena na tabeli do pet, pogodio je sjever otočja Fidži, oštetivši brojne kuće, a oko 5.000 stanovnika toga područja evakuisano je, saopštio je Ured za prirodne katastrofe i nesreće.

Tajfun Tomas karakterišu vjetrovi koji pušu prosječnom brzinom od 175 km/h, a u predstojećih 12 do 24 sata bi, kako su najavili meteorolozi, mogli dosegnuti i 200 km/h, s povremenim udarima do 270 km/h.

Na moru je tajfun Tomas podigao valove visoke i do 7,2 m, pa su svi brodovi upozoreni da izbjegavaju plovidbu tim područjem.

"Tajfun bi svoj vrhunac trebao dosegnuti tokom noći ili sutra ujutro", rekao je šef lokalne meteorološke službe Rajendra Prasad. Iz kuća je evakuisano oko 5.000 osoba, za čiji su se privremeni smještaj pobrinule vlasti. Posebno je na udaru otok Vanua Levu.

Ceste su blokirale odlomljene grane i stabla koja je uništio vjetar, električni vodovi su uništeni, a onemogućena je i komunikacija s manjim otocima.

Tomas bi se s otoka Vanua Levu trebao kretati prema glavnom otoku Fidžija, Viti Levu. Na arhipelagu Fidži ukupno živi nešto manje od milion stanovnika, prenose u ponedjeljak agencije.