Svijet
0

Snažan potres u Japanu

FENA
Tokio
Tokio
Snažan potres jačine 6,2 stepena prema Richterovoj skali pogodio je u ponedjeljak rano ujutro veliki otok Kyushu na jugu Japana, a mediji su objavili da je najmanje osam osoba povrijeđeno.

Potres je na mnogim mjestima dosegao intenzitet od 5 stepeni prema japanskoj seizmičkoj ljestvici koja ih ima sedam stepeni i mjeri posljedice potresa na površini, a ne mjeri energiju koju on oslobađa kao što to čini Richterova skala.

U Washinghtonu je Američki centar za geološka istraživanja zabilježio da je potres imao jačinu od 6,3 stepena prema Richteru, javlja AFP.

Poređenja radi, u potresu jačine 6,3 stepeni koji je 27. maja pogodio inonezijski otok Javu bilo je više od 5.800 mrtvih i 420.000 raseljeih osoba.

Japnska meteorološka agencija je precizirala da neće biti cunamija.

Epicentar potresa je lokaliziran na dubini od 140 kilometara, blizu grada Oite, na otoku Kyushu, precizirala je Japanska meteorološka agencija.

Tri sata nakon prvog udara, potres magnitude 4,8 stepeni pogodio je otok Hokkaido, odakle nema nikakvih izvještaja od žrtvama i šteti.

Potresi su uobičajeni u Japanu, jednom od najaktivnijih seizmičkih područja na Zemlji, gdje se dogodi oko 20 posto svih potresa na svijetu magnitude 6 ili više.