Svijet
0

Snažan podvodni zemljotres u bliziji Fidžija

FENA
Snažan podvodni zemljotres u utorak se dogodio u blizini Fidžija, a zvaničnici su izdali upozorenje od cunamija za lokalno područje.

Zemljotres jačine 6,3 stepeni Richterove skale desio se u 03.16 sati po lokalnom vremenu oko 300 km sjeveroistočno od Vanua Levua, glavne turističke destinacije u fidžijskom lancu ostrva. Američki geološki institut saopćio je da se desio na dubini od 25 kilometara, javio je AP.

Nije javljeno ni o kakvoj šteti ili povrijeđenima.

Institut je prvobitno javio o drugom zemljotresu u blizini, mnogo dubljem i sa snagom od 6,8 stepeni. Institut je, međutim, uklonio vijest o drugom potresu sa svog web sitea uskoro nakon što su detalji objavljeni, saopćivši kako je riječ o greški.

Institut tvrdi kako je uobičajeno za seizmološku opremu u tom području da netačno izmjeri višestruka podrhtavanja tla kada se dogode veliki zemljotresi.

Centar za upozorenje od cunamija sa sjedištem na Havajima saopćio je kako nije bilo nikakve prijetnje po šire područje Pacifika od razornog cunamija, ali da potresi jačine kakva je izmjerena u utorak mogu izazvati štetne lokalne cunamije.

Nilesh Kumar, tehnički službenik u fidžijskom ministarstvu za mineralne resurse, izjavio je kako nije bilo izvještaja u Fidžiju o podrhtavanju tla ili o velikim valovima na horizontu.