Svijet
0

Snažan ciklon pogodio Oman

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Snažan ciklon pogodio je obalu Omana jakim vjetrovima i kišom u srijedu ujutro, nakon što je na hiljade stanovnika pobjeglo na viša područja.

Meteorolozi su javili da se najsnažnija oluja u posljednjih 60 godina na Arapskom poluotoku kreće ka južnom Iranu i naftom bogatom Perzijskom zalivu.

Vjetrovi ciklona Gonu kretali su se ka sjeverozapadu preko Indijskog okeana, pogađajući priobalne gradove među kojima su Sur i ra's al-Hadd, a obilne kiše zasule su prijestonicu Muscat i okolna mjesta, saopćili su zvaničnici civilne zaštite.

U 11 sati ciklon Gonu imao je epicentar u neposrednoj blizini centralnog Omana, oko 200 kilometara južno od Muscata, i kretao se duž obale brzinom oko 15 kilometara na sat, sudeći po američkom Zajedničkom centru za upozorenje od tajfuna.

Već oslabljena olkuja ipak je imala vjetrove brzine oko 150 do 200 km na sat i izazivala je okeanske valove visine i preko 15 metara, saopćili su zvaničnici civilne zaštite i meteorolozi.

Obilne kiše zasule su Muscat u srijedu ujutro, a ulice su bile prazne, izjavio je bloger Vijayakumar Narayanan za Associated Press u telefonskom razgovoru.

"Svi su se učahirili u svojim kućama. Prodavnice i poslovni prostori su zatvoreni", kazao je Narayanan, čiji je web site NowPublic.org pokrenut u Omanu. NowPublic.com je novinarski web site s 98.000 članova u 3.500 zajednica širom svijeta. AP je počeo sarađivati s NowPublic u ovoj godini kako bi došao do novinarskih slika i snimaka za distribuciju novinskim organizacijama.

Narayanan je izjavio kako nije čuo nikakve izvještaje o ozbiljnijim povredama ili šteti od oluje. On je, međutim, dodao da kiša "nemilosrdno pada" i da su brojne gradske ulice poplavljene.