Eskalirali nemiri u Libiji
0

Snage sigurnosti ubile više desetina osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Četiri desetljeća duga vladavina libijskog čelnika Moammera Gaddafija u ponedjeljak je dodatno ugrožena prelijevanjem protuvladinih protesta po prvi puta u glavni grad Tripoli gdje su snage sigurnosti ubile više desetina osoba.

Demonstranti su izašli na ulice Tripolija, plemenski i vjerski čelnici govorili su protiv Gaddafija a neke vojne jedinice prešle su na stranu opozicije u pobuni u kojoj je do sada više od 200 osoba izgubilo život. Vojni avioni su bojevom municijom pucali na protuvladine demonstrante, izvijestila je tv-stanica Al-Jazeera, a tu se vijest nije moglo neovisno potvrditi.

Jedan od Gaddafijevih sinova rekao je da će se libijski čelnik boriti protiv pobune do "posljednjeg čovjeka".

Koalicija libijskih islamskih vođa izdalo je fetvu u kojoj svim muslimanima propisuje kao obavezu pobunu protiv Gaddafijevog režima i zahtijeva oslobađanje svih uhapšenih demonstranata. Libijski dnevnik u privatnom vlasništvu Kurina objavio je da je libijski ministar pravosuđa Mustafa Mohamed Abud Al Dželeil dao ostavku na položaj zbog "pretjerane upotrebe sile protiv demonstranata". Ta vijest još nije službeno potvrđena, javile su agencije.

Kako se protesti šire iz žarišta pobune Benghazija neke organizacije i novinske agencije javile su, pozivajući se na informacije dobivene od stanovnika libijskih gradova, da izgleda da je libijska opozicija preuzela nadzor nad nekoliko gradova na istoku zemlje.

"Pali su mnogi gradovi, posebno na istoku i na obali. Vojska se pridružila pobuni naroda protiv Gaddafija", prenio je AFP riječi predsjednice FIDH-a (Međunarodnog saveza liga za ljudska prava) Suair Belasen, koja je poimence spomenula Benghazi i Sirt.

Belasen je ustvrdila da je od početka protesta u Libiji poginulo između 300 i 400 osoba. Ista je agencija, međutim, pozivajući se na izjave očevidaca, javila da je u Sirtu "mirno" i da nije u rukama pobunjenika.

Neki analitičari su sugerirali da Libija ide prema građanskom ratu.

"Libija je najvjerovatniji kandidat za građanski rat jer je vlada izgubila nadzor nad dijelovima teritorija", rekao je Šadi Hamid, voditelj istraživanja u Brookings Doha centru u Kataru.

"Mislim da će ono što će se dogoditi biti mnogo haotičnije od onoga što smo vidjeli u Egiptu i Tunisu. Gadafi i njegovi sinovi nemaju kamo ići... Oni će se boriti", ocijenio je Geoff Porter, analitičar za sjevernu Afriku internetskog portala Wikistrat.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u ponedjeljak je izjavio da je vidio neke informacije koje sugeriraju da je libijski čelnik Gaddafi na putu za Venecuelu, a izvor iz venecuelanske vlade tu je informaciju opovrgnuo.

Dva libijska borbena aviona i dva civilna helikoptera neočekivano su u ponedjeljak sletjeli na Maltu, izjavili su očevici, a prema vojnim izvorima piloti aviona zatražili su politički azil.

Malteške vlasti saopćile su da su im libijski piloti rekli da su pobjegli iz zemlje jer im je bilo naređeno da bombardiraju demonstrante. Avioni su poletjeli iz vojne baze nedaleko odTripolija.